Andělské domky (Korálové jámy) u Žulové, úterý 2.7. 2013

Další zastávkou mojí cesty po Vápenné a okolí se stala lokalita Andělské domky. Jedná se o místo v lesíku, rozlohy cca 40×50 metrů u úpatí Boží hory. Dojdete k ní po cestě, která vede k silnici Žulová – Černá Voda.

Tato lokalita patřila k velmi zajimavým vzhledem k výskytu krystalických forem křemene. Dříve se zde těžil křišťál a běžně se nacházely srostlice mléčného křemene, drúzy křišťálu, ale i volné krystaly křemene a křišťálu.

Lokalita leží přímo u cesty, takže pouze vkročíte do lesa a jste na místě. Pro ty, kteří tam nikdy nebyli je prvním indikátorem, že je v lesíku množství haldiček a jam mezi stromy. Také je evidentně zřetelná práce sběratelů, kořeny stromů jsou značně obnažené a podkopané. Další věc, které si na první pohled všimnete je množství třpytících se úlomků křemene povalujících se na zemi.

Na místě jsem se dlouho nezdržel, protože po vstupu do lesíka jsem zjistil nemylou záležitost a tou byli desítky komárů. Takže bez repelentu nebo pořádného oblečení bych tam už nevlezl :-). Opravdu se tam nedalo být, během pár minut na mně seděla kupa nenažraných komárů.

Pobyl jsem se na místě asi 20 minut, posbíral pár úlomků křišťálu a srostlice nedokonale zakončeného křemene a pokračoval dál v cestě směr Boží hora a nádraží v Žulové.

Místo bych doporučil jen ze zajímavosti, ale co se týče nálezů křemene a křišťálu bych byl spíše skeptický. Opravdu je to tam přehrabené odshora dolů, a táke jsem se dočetl, že je to jedna ze zastávek vyznavačů geocachingu, tím pádem je tam asi vysoká frekvence návštěvníků.

Datum výpravy: úterý 2. 07. 2013

autor článku: Pavel Fiala., 14. 07. 2013